Indian Railway GK Questions


1. Who is the Present Railway minister of India?
Ans: C. P. Joshi

2. India's first train ran between:
Ans: Bombay and Thane

3. Where did India's first metro rail start?
Ans: Kolkata

4. Who invented the railway engine?
Ans: George Stephenson

5. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways?
Ans: Bangalore

6. When was the first train started in India?
Ans: 1853

7. How many training institutions of Railways are in India?
Ans: Five

8. When was the nationalization of Indian Railways done?
Ans: 1950

9. Who is known as the Father of Indian Railway?
Ans: Lord Dalhousie

10. Where is India’s first railway station?
Ans: Chhatrapati Shivaji Terminus railway station in Mumbai.

11. The world's longest railway platform is in India. Where is it?
Ans: Gorakhpur

12. Which is the Indian state that have no Railway line?
Ans: Meghalaya


Gadget

அன்புள்ள நண்பர்களே!, உங்கள் படைப்புகள், பயனுள்ள தகவல்கள், அரசாணைகள், கல்வித்துறை இயக்குனர்களின் செயல்முறைகள், பயனுள்ள படிவங்கள், Study Materials, கட்டுரைகள் மற்றும் கருத்துக்களை அனுப்பவேண்டிய மின் அஞ்சல் : "tnguru.com@gmail.com " . . . . தாங்கள் வருகைக்கு மிக்க நன்றி